Hoe vaak we dat niet horen…. mediation is niets voor mij. Onze eerst vraag is dan: Waarom denk je dat? En dan komen er vele opmerkingen vaker voorbij, waaronder:

  • Ik wil niet meer praten;
  • Ik wil geen relatietherapie;
  • Ik wil wel praten, maar hij / zij niet;
  • Er moeten nú afspraken worden gemaakt;
  • Waar gaat dit gesprek naartoe?.

Wat ons betreft geen argumenten om niet in mediation te gaan, want het zijn misverstanden. We leggen je uit aan de hand van drie redenen uit waarom.

We zijn geen psycholoog

We zijn geen psycholoog. En dat pretenderen we ook niet te zijn. We doen ook geen dingen waarin we geen specialist zijn. Dus als je relatietherapie zoekt dan verwijzen we je door. Dat is niet alleen een verplichting vanuit onze gedragsregels, maar ook een morele verplichting. Als wij tijdens een gesprek ervaren dat er nog hoop is om jullie relatie voor te zetten dan starten we geen mediation. Jullie zitten dan niet op de juiste plek, een psycholoog of psychiater kan jullie dan beter helpen.

Maar bespreken we dan helemaal geen emoties? Zeker wel. En dat doen we om een reden. Het verbreken van een relatie beantwoordt namelijk aan een gevoel van afwijzing. Je kan je niet gezien voelen, niet gerespecteerd voelen of je voelt je niet voor vol aangezien. En vanuit dat gevoel kan je boos of verdrietig worden. De kans is dan groot dat je in principes of standpunten blijft hangen. Zie dan maar eens afspraken te maken die voor jullie beiden een start van een nieuwe toekomst kunnen geven. Inzicht in elkaars gevoel geeft dan ruimte. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, als je elkaar maar kan horen. Pas dan kunnen we verder.

Mediation duurt lang

Mediation duurt korter dan een procedure met wederzijdse advocaten. Waarom? Omdat mediation alleen maar werkt als jullie beiden samen afspraken willen maken. Als jullie mediator begeleiden wij jullie bij dat gesprek, maar we maken geen beslissingen voor jullie.

Onze aanpak is zo ingericht dat we jullie vooraf een duidelijk traject aanbieden waarin deze gesprekken plaatsvinden. De ervaring leert dat dit traject voldoende ruimte geeft om tot afspraken te komen. Als er een extra gesprek nodig is, dan kan dat. Maar er zit een grens aan. Juist omdat de gesprekken constructief moeten zijn. En omdat wij niet aan dode paarden trekken.

Er moeten nu afspraken worden gemaakt

Wij zouden zeggen: Wat let jullie? Als jullie tijdens ons gesprek afspraken willen maken dan doen we dat. Als jullie mediator begeleiden we jullie in het maken ervan. Is dit een duurzame afspraak? Of is dit een afspraak waar jullie op dit moment even mee verder kunnen? Zien jullie dit als een optie om uit te proberen? Of leggen we dit vast voor de toekomst? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. De basis ligt bij jullie, de verantwoordelijkheid om afspraken te willen maken ligt namelijk ook bij jullie. Als mediator bewegen wij met jullie mee, met een kritische blik en een open vizier voor jullie beiden.

Meer weten, mediation bij echtscheiding Utrecht

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. We leggen je graag uit wat wij voor je kunnen doen. De koffie staat klaar!